İnternetten Alış-Veriş Yaparken Dolandırılmayın!!! İnternetten Alış-Veriş’in Püf Noktaları

siberyardim tarafından tarihinde yayınlandı

Merhaba sevgili okurlar bu yazımda internet üzerinden Kredi Kartı ile alış-veriş yaparken ve İnternet Bankacılığı kullanırken dikkat etmemiz gereken hususlara diğer bir deyişle işin püf noktalarını anlatmaya çalışacağım. Malum bilişim çağında yaşıyoruz ve çağın getirdiği yöntemlerden biri de internet üzerinden alış-veriş yapmak ve internet bankacılığı kullanmak. Bu işlemler işimizi oldukça kolaylaştırmakla birlikte; beraberinde bazı riskler de getiriyor.

Birçoğumuz yakınlarımızdan Kredi Kartı bilgilerinin kopyalandığını, çalındığını ve bilgisi olmadan alış-veriş yapıldığını, internet bankacılığı hesaplarının boşaltıldığnı duymuşuzdur. İşte bu tür problemlerle karşılaşmamak için nelere dikkat etmemiz gerektiğine dair bu yazı sizlere çok faydalı olacaktır. 

İlk önce Kullandığımız bilgisayar, tablet yada akıllı telefon güvenliği!

  • En başta olası virüs ya da zararlı yazılımdan kurtulmalıyız. Bunun için güncel ve bilindik bir virüs programı kullanmamız gerekir. Hangi programı kulanacağınız tamamen size kalmış.
  • Kullandığınız bilgisayarın güvenliğinden emin değilseniz kesinlikle alışverişe devam etmeyin ve hassas bilgilerinizi bir yerlere girmeye çalışmayınız.
  • İş yerimizdeki, internet cafelerdeki bilgisayarlardan ve tanımadığımız kişilerin bilgisayarlarından alış-veriş yapmıyoruz veya internet bankacılığı kullanmıyoruz.
  • Daha önce tecrübe edilmemiş ya da adını daha önce hiç duymadığımız sitelerden alış-veriş yapmıyoruz.
Bu hususlara dikkat ettikten sonra sıra Alışveriş yaparken bilmemiz gereken püf noktalara geldi. Alış-veriş yaptığımız site bizden sadece aşağıdaki bilgileri ister.

  1. Kart Numarası
  2. Kartın Ön Yüzünde Bulunan Son Kullanma Tarihi
  3. Kartın Arka Yüzünde Bulunan cvc2, Yani Güvenlik Kodu
  4. Kart Üzerinde Bulunan İsim

Herhangi bir alış-veriş sitesinde, bizden bu bilgiler dışında Kart Şifresi, Anne Kızlık Soyadı, Doğum Tarihi vb. bilgiler isteniyorsa kesinlikle alış-verişe devam etmeyin.
Peki sadece bu önlemler yeterli mi? Tabi ki hayır. Şimdi asıl önemli kısma geliyoruz.
Eğer bilgisayarımıza virüs bulaşmışsa ve biz güvendiğimiz alış-veriş sitelerine giriş yaptığımızda bile, bizi alış-veriş yapmak istediğimiz siteyle aynı tarzda dizayn edilmiş başka sitelere yönlendirme yapablir. Peki bu tür durumlarda nelere dikkat etmeliyiz? İnternet üzerinde hassas bilgilerin gönderildiği güvenilir ya da köklü kurumlarda devreye SSL sertifikaları girer. Peki SSL nedir? Ne işe yarar?
SSL bir güvenlik sistemidir. Başta alış-veriş siteleri ve internet bankacılığı olmak üzere güvenli şifreleme yapan (facebook, twitter) siteler tarafından kullanılır. SSL sertifikası sayesinde gönderdiğimiz bilgiler  karşı tarafa şifrelenerek gönderilir. Böylece internet ağımıza sızmış kötü niyetli kimselerin eline bilgilerimiz geçse bile şifreli veriler eline geçer ve günümüz şartlarında güvenli bir SSL şifrelemesini çözmesi kişisel bilgisayarlarla uzun yıllar sürecektir.
Şimdi de sitelerin SSL sertifikası kullanıp kullanmadığını nereden anlayacağımızı görelim. Örnek olarak http://www.hepsiburada.com/ isimli sitenin güvenlik sertifikasını göreceğiz. Başta adres çubuğu normal ve sadece site adresi yazıyor. Ancak üye girişi yapmak için tıkladığımızda adres satırının geldiği durumu aşağıdaki resimde görüyoruz. Gördüğünüz gibi adres çubuğu yeşil, bir kilit simgesi var ve “https” yazısı var. SSL sertifikası kullanmayan sitelerde bu kısım “http”  olarak gelir, ‘s’ ise İngilizce ‘security’ yani ‘güvenlik’ kelimesinin baş harfidir. Aynı durum kart bilgileri girdimiz ödeme ekranda bulunur. Yani Kart bilgilerimizle ödeme yaparken de adres çubuğunun aynı durumda olduğuna dikkat etmemiz gerekir.
Resmi Büyütmek İçin Üzerine Tıklayınız
Evet arkadaşlar buraya kadar Kredi Kartı ile güvenli alış-veriş yapma yöntemlerini gördük. Şimdi de İnternet Bankacılığı kullanırken almamız gereken güvenlik önlemleri ve dikkat etmemiz gereken hususlara değineceğim.
İlk olarak bankaların bizden hangi bilgileri istediğini bilmemiz lazım. Bankalar bizden İnternet Bankacılığı girişi için yalnızca Müşteri numarası ve Parola ister. Yine bu iki bilgi dışında, T.C. kimlik no, doğum tarihi vb. herhangi bir bilgi istediğinde hemen oradan uzaklaşıyoruz. İkinci olarak da bütün bankalar tıpkı Alış-Veriş siteleri gibi İnternet Bankacılığı girişlerinde ve kullanımında SSL sertifikası kullanırlar. Örnek olarak Vakıfbank İnternet Bankacılığı giriş ekranlarının görüntüsünü paylaşıyorum.

Tarayıcıların adres çubuğu yeşil ve kilit simgesiyle birlikte ‘https’ yazısı da mevcut. Bazı durumlarda tarayıcınızın adres çubuğunda https://ibaresini göremeyebilirsiniz, ancak bu kısım yeşil, asma kilit ikonu görünüyor ve herhangi bir uyarı vermiyorsa sıkıntı yok diyebiliriz. 

Peki Tüm Bunlara rağmen Kredi Kartı veya İnternet Bankacılığı bilgilerimiz kötü niyetli kimselerin eline geçmişse ve mağdur olmuşsak vakit geçirmeden aşağıdaki adımları izliyoruz.
  1. Öncelikle Bankamızı arayarak durumu anlatıyoruz ve Kredi Kartımızı veya İnternet Bankacılığı kullanımını kapattırıyoruz.
  2. Hemen bağlı bulunduğumuz Savcılığa giderek bir dilekçeyle suç duyurusunda bulunuyoruz.
  3. Bankamıza da bir dilekçeyle mağduriyetimizin giderilmesi için başvuruyoruz ve haksız olarak alınan paraların iadesini istiyoruz.
Hoşçakalın, güvende kalın…
Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir