Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda bazı telefon modellerinde bulunan DND Mode’un ne olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını anlatacağım. Umarım hepiniz için faydalı bir yazı olur ve aklınızda herhangi bir soru işareti kalmaz. Şimdilik sadece belirli telefon modellerinde olan bu özelliğin yakında birçok telefonda kullanılacağını ve kullanıcılar için bir tercih sebebi olacağını düşünüyorum. Neyse fazla uzatmadan konuya girelim
DND Mode Nedir?
Gelelim “DND Mod Nedir?” sorunusun cevabına. Bunun için öncelikle kelime manasına bakalım. DND’nin açılımı ingilizce “Do Not Distrub”dır. Türçesi ise “Rahatsız Etmeyin” demektir. DND mod da zaten “Rahatsız Edilmeme Modu” olarak dilimize çevrilmiş durumda. Peki Akıllı telefonda rahatsız edilmeme ne demek. “Ben zaten rahatsız edilmek istemediğim zaman alıyorum telefonu sessize kimse beni rahatsız edemiyor. Şimdi ne gerek var böyle bir şeye” diyenleriniz olabilir elbette. Ancak DND mod sadece telefonu sessize almıyor. Telefonu sessize almakla birlikte beklediğiniz önemli bir telefon varsa ve kaçırmak istemiyorsanız, bu çağrıyı size bildiriyor. Nasıl mı? İşte cevabı.
DND Mode Ne işe yarar?
Konuyu bir örnekle ele alacak olursak: Örneğin elinizde yetiştirmeniz gereken önemli bir işiniz var yada çok yorgunsunuz ve evinizde dinlenmek istiyorsunuz. Telefonunuzu sessize alıp çalışmak yada dinlenmek istiyorsunuz. Ancak aynı zamanda da çok önemli bir telefon bekliyorsunuz. Bu durumda telefonu sessize alsanız önemle telefonları kaçıracaksınız, sessize almasanız bir sürü lüzumsuz (Banka, sigorta şirketi vs reklam kuruluşları) telefon sizi rahatsız edecek.
İşte DND Mod tam olarak bu noktada devreye giriyor ve sizi bu olumsuz durumdan kurtarıyor. Bu tür durumlarda önemli telefon beklediğiniz kişileri oluşturacağınız beyaz listeye ekliyorsunuz ve beyaz listenizdeki kişilerin araması durumunda telefonunuzun çalmasını, diğer kişiler aradığında ise telefonunuzun sessiz kalarak sizi rahatsız etmemesini sağlıyor.
Tek avantajı da bu değil elbette. DND Mod beklenmedik ani gelişmelere karşı da sizin yanınızda. Nasıl mı? Konuyu yine bir örnekle açıkyacak olursak. Yukarıdaki örnekteki gibi telefonunuzu DND Moda aldınız ve yalnızca beyaz listedeki kişilerin sizi arayabilmesine izin verdiniz. Ancak beyaz listeye almadığınız bir arkadaşınızın başına beklenmedik bir olay geldi ve acilen size ulaşması gerekiyor.
Böyle bir durumda arkadaşınız haliyle sizi dakikalar içinde birkaç kez arayacaktır. Ancak telefonunuz sessizde olduğunda kaç kez ararsa arasın siz duymayacaksınız. Tam burada yine DND mode devreye giriyor ve isterseniz 5 dk. içerisinde ikinci kez aranmanız durumunda tıpkı beyaz listedeki kişilerden biri arıyormuş gibi telefonunuzun çalmasını sağlıyor.
DND Modu Nasıl Kullanılır?
Gelelim DND Modun nasıl kullanıldığına. Bu konuyu Meizu Mx5 cihazı üzerinden resimli anlatımla sizlere aktaracağım. Telefonumuzda Ayarlar bölümüne girip, Rahatsız edilmeme (DND) Modu yazan yere dokunuyoruz. Gelen menüde “Beyaz Listeden Gelen Arama” sekmesine dokunuyoruz.
Gelen ekranda öncelilke “Arama Beyaz Listesi” yazısının önündeki kayar butonu aktif ediyoruz. Daha sonra Kişi Ekle butonuna dokunuyoruz ve karşımıza rehberimiz çıkıyor. Buradan beyaz listeye eklemek istediğmiz kişilerimizi seçiyoruz ve geri geliyoruz.
Eğer 5 dakika içinde gelen iki kez arayan kişileri de duymak istiyorsak “Arama Uyarısını Tekrarla” yazan bölümün önündeki yuvarlak kutucuğu da işaretliyoruz.
DND Mode menüsünden da anlaşılacağı üzere bu modu Manuel olarak istediğimiz zaman etkinleştirebileceğimiz gibi, bir plan dahilinde otomatik olarak da etkinleşmesini sağlayabiliyoruz. Örneğin gecen 23.00 ile sabah 07.00 arasında planlama yaparak bu saatler arasında DND modun her zaman otomatik olarak etkinleşmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bildirim çubuğunda da muhtemelen simgesi vardır ve oradan da yine manuel olarak etkinleştirebiliriz.
Konuyla ilgili soru ve yorumlarınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz. Herkese iyi gezinmeler. Hoşçakalın, Takipte kalın….
2 yorum
ÖMER FARUK KARA · 28 Mayıs 2016 07:08 tarihinde
Hmm, teşekkürler faydasını görürüm muhtemelen
siberyardimy · 28 Mayıs 2016 09:31 tarihinde
Güle Güle kullanın.