Merhaba sevgili okurlar. Uzun zamandır Meizu Telefonlar ve Flyme OS işletim sistemi üzerine yazılar yazıyorum. Ancak fark ettim ki Türkçe kaynaklarda Flyme İşletim Sisteminin ne demek olduğu yada ne olduğu ile alakalı pek bir bilgi yok. Ben de bunu kendime görev edindim ve Flyme OS işletim sistemi ile ilgili bir yazı yazmaya karar verdim.
Elbette bu sitenin daimi okurları ve takipçileri zaten muhtemelen Flyme İşletim sisteminin ne olduğunu biliyorlar ve kullanıyorlar. Ancak henüz Meizu telefonla tanışmamış ve Flyme İşletim sisteminin güzelliklerini keşfedememiş birçok kişi bulunmakta. İşte bu yazımı bu bihaber kesim için yazıyorum.
Flyme OS nedir? Ya da türkçe ismiyle Flyme İşletim Sistemi Nedir?
Gelelim asıl meseleye Flyme OS nedir? Ya da türkçe ismiyle Flyme İşletim Sistemi Nedir? Flyme OS; Çin teknoloji devi Meizu’nun kendi üretmiş olduğu, daha doğrusu kendi geliştirmiş olduğu Android tabanlı, ancak klasik Android İşletim Sisteminden oldukça farklı özelliklere sahip bir işletim sistemidir. Yani bu işletim sisteminde Whatsapp, Facebook, Twitter gibi tüm android uygulamaları çalışmakta ve Google Play’den tüm uygulamalar indirilerek kurulabilmektedir. Ayrıca merak edenler ve bazı görsellerini görmek isteyenler
http://www.flymeos.com/ adresini ziyaret edebilirler.
“E kardeşim bu bildiğimiz android işte niye adını değiştiriyorlar” diyenleri duyar gibiyim. Evet bu yönüyle baktığınızda klasik Andorid İşletim Sistemi gibi görünebilir. Ancak eminim birazdan anlatacaklarımdan sonra fikriniz değişecektir.
Flyme İşletim Sistemini Klasik Android OS’tan Ayıran Özellikler Nelerdir?
Yukarıda da dediğimiz gibi Flyme android tabanlı bir işletim sistemidir ancak bazı özellikleriyle İOS yani İphone İşletim Sistemini andırır. Kısaca Flyme OS işletim sistemi Androidin uygulama desteği, geniş kullanım alanı ve şeffaflığı ile İOS’un akıcılık ve kusursuz performansını bir araya getirmiş, bir nevi Andoid ile İOS’un birleşimi bir sistem olmuş diyebiliriz. Gelelim bu sistemi Klasik Androidden ayıran özelliklere.
1. Bu sistemde tıpkı İOS gibi yani İphone telefonlar gibi ayrıca bir menü tuşu ve menü ekranı yoktur. Yani telefonda kurulu olan tüm uygulamalar telefonun ana ekranına eklenir. Eğer tek ana ekran yetmiyorsa birden çok ana ekrana uygulamalar yayılırlar. Böylece telefonun ana ekranında sağa veya sola giderek tüm uygulamalara erişebilirsiniz.
2. Yine İphone cihazlarda olduğu gibi telefon tek tuşla kontrol edilir. Yani klasik Android OS’ta alışık olduğumuz geri tuşu ve seçenekler tuşu bu işletim sisteminde desteklenmez ve bu işletim sistemini kullanan telefonlarda geri tuşu ve seçenekler tuşu yoktur. Sadece tek bir Home tuşu vardır ve tüm işlemleri İOS’taki gibi bu tuşla görürsünüz.
3. Klasik Android de extra uygulamaya ihtiyaç duyulan birçok özellik cihaz içerisinde mevcuttur. Örneğin zip dosyalarını telefonun kendi dosya yönetici ile açabilme, çekilen fotoğrafları düzenleme, yüklediğiniz uygulamaların izinlerini kapatabilme vb.
4. Klasik Android de Root izni gerektiren birçok işlem root iznine ihtiyaç duyulmadan halledilebilir. Bu yönüyle telefona yarı rootlu diyebiliriz. Örneğin Uygulama izinlerinin engellenebilmesi klasik Android telefonlarda hem extra uygulama hem de root izni gerektirir. Ancak Flyme OS kullanan telefonlar kendi içerisinde yüklü gelen Güvenlik Uygulaması ile root iznine ihtiyaç duymadan izinleri kapatabilir yada kısıtlayabilir.
5. Herhangi bir uygulamaya yada kod yazmaya gerek kalmadan, telefonun ayarlar menüsünden herhangi bir ayarı değiştirir gibi root iznine sahip olabilme.
Tüm bunların yanında akıcılık, performans (özellikle pil performansı) birçok Android telefondan çok daha iyi. Üstelik saf android deneyimini sonuna kadar yaşayabilirsiniz. Öyle gereksiz eften püften denebilecek hiçbir uygulama barındırmıyor. Daha ne anlatabilirim bilemedim arkadaşlar. Bundan sonrasını ancak yaşayarak öğrenebilirsiniz. Ancak şu kadarını söyleyeyim eğer bu işletim sistemine alışırsanız ne başka android ne de İOS artık sizi kesmez.Flyme OS işletim sistemi Meizu telefonların yanında LG, HTC, Samsung, SONY gibi markaların bazı modellerinde de çalışmaktadır. Hangi Marka ve modellerde çalıştığını görmek ve denemek isteyenler için
link: http://www.flyme.cn/firmware.html Linke tıklayıp sayfanın altına inerek marka ve modelleri görebilirsiniz.
Başka bir yazıda buluşmak dileğiyle…. Şimdilik hoşçakılın, takipte kalın…
4 yorum
ÖMER Yoldaş · 10 Haziran 2016 13:43 tarihinde
Güzel yazı olmuş ağzınıza sağlık..
Unknown · 26 Ağustos 2016 08:17 tarihinde
işletim sistemi türkçe olarak sorunsuz çalışıyor mu
Ekardon Senior · 27 Mayıs 2017 15:55 tarihinde
Bu anlattığın özelliklerin hepsi Çin'den gelen çoğu Android telefonda mevcut. Bu işletim sistemi hakkında bilgim yok, ama bu kadarla sınırlı olduğunu sanmıyorum.
faik · 1 Şubat 2021 10:44 tarihinde
saçma salak bir işletim sistemi